Munch

Mit tehetsz egy fenntarthatóbb jövőért?

Ételcsomagokkal a hajléktalanokért - Mutassuk meg, hogy mindenkinek juthat étel!

2020. szeptember 28. 08:35 - Munch

Ételcsomagokkal a hajléktalanokért - Mutassuk meg, hogy mindenkinek juthat étel!

munchpic3jpeg.jpg

Magyarországon több, mint 15 ezer hajléktalan él. Habár a hajléktalanok 60%-a rendszeresen kap szállást hajléktalanszállókon, sokszor nem jut elegendő étel mindenkinek, így az éhezés egy mindennapi érzés számukra. A Munch.hu egy ételgyűjtő program keretében szeretné mérsékelni ezt. Csatlakozz te is és légy Jótevő követ. 

Írta: Belayane Najoua  

Mi a munch?

A Munch egy nemrég létrejött közösség, ami az ételpazarlás ellen kíván tenni. A platformján a vendéglátóhelyek el tudják adni az étteremben megmaradt ételeket. A vásárlók így akár 60%-os kedvezménnyel juthatnak hozzá friss, érintetlen és jó minőségű ételekhez, amivel nemcsak jól laknak, hanem az ételpazarlás ellen is tesznek.

Mi a Jótevő projekt?

A kezdeményezés már magában is kicsit hozzátesz a fenntartható fejlődéshez, és egy a jövőben is élhető bolygóhoz. A Munch most egy újabb projekttel szeretné jobbá tenni a világot. Szeptember 28-tól kezdve egy olyan munchot tudsz megvásárolni az oldalon, amit október 9-én, a Hajléktalanok világnapjának előestéjén a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együtt fog a Munch csapat szétosztani több budapesti hajléktalanszállón. 

kepernyofoto_2020-09-28_8_23_48.pngSzakértői becslések szerint 2019-ben Magyarországon 15 ezer hajléktalan él, amiből 10-11 ezer hajléktalanszállón, míg a többiek közterületen.(forrás) A szám egyre növekszik és a hajléktalanszállók nem tudnak elegendő helyet biztosítani. A vírus miatt a szállók is nehéz helyzetbe kerültek és az élelem biztosítása bizonytalan helyzetbe került. A problémáról és a megoldási lehetőségekről egy későbbi posztban hosszabban is fogunk írni. 

Ha te is szeretnél segíteni egy rászoruló embertársadnak és egy kicsit jobbá tenni a világot, akkor kattints az oldalra és vásárolj egy JÓTEVŐ MUNCHOT! Nem csak az étel az érték, hanem az ember is. 

Más projektek amiben részt vehetsz

Ételmentő követ program: Az indulás óta sok olyan visszajelzést kaptunk, hogy szeretnétek, ha Budapesten kívül is működne a Munch, illetve rengeteg vendéglátóhely-ötletet kaptunk Tőletek.

Ezért döntöttünk úgy, hogy szeretnénk lehetőséget nyújtani számotokra, hogy Ti is behozhassátok a kedvenc, akár nem-budapesti helyeiteket!

Mindez természetesen nem marad jutalom nélkül, ha sikeresen regisztrál a hely, akit Ti hoztatok, megajándékozunk egy Munchkuponnal.

Az alábbi Google Form kitöltésével tudtok jelentkezni, mi pedig e-mailben küldjük a részleteket.

Csatlakozz hozzánk Győrben is: Hamarosan érkezünk Győrbe. Pár héten belül elindul a Munch.hu Magyarország egyik legszebb városában! Nagyon izgatottak vagyunk, terveink szerint október elejétől kezdve Muncholhattok már Győrben is. Ha  győri vagy, esetleg néha Győrben jársz, akkor csatlakozz a csoportunkhoz és fedezd fel Győr munchelyeit is. 



Szólj hozzá!

Ég a Föld - 2020 legnagyobb erdőtüzei öt percben

2020. szeptember 24. 14:48 - Munch

Ég a Föld - 2020 legnagyobb erdőtüzei öt percben

picfire.jpg

3682 tűzeset. 1300 négyzetkilométernyi terület vált porrá csupán 72 óra alatt. Az időjárás egyre szélsőségesebb változásai soha nem látott erdőtüzekhez vezettek, amik hatására emberek ezreinek kellett elhagyniuk az otthonaikat. Miért nőtt meg hirtelen a pusztító erdőtüzek száma? És mit tehetünk ellene? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben

Írta: Belayane Najoua

Idén már 3682 tüzet észleltek, ami az eddigi legnagyobb szám 1998 óta, amikor a tűzesetek regisztrációja kezdődött. - írta a BBC News júliusban a Brazília, Paraguay és Bolívia területén fekvő Pantanal mocsárvidékről. (forrás) Januártól július végéig az előző évhez képest több, mint 200%-al növekedett meg az erdőtüzek száma a térségben, ami nemcsak az élővilágot károsította, hanem a levegőbe is káros anyagokat juttatott. A levegőszennyezés ebben az évben még nagyobb problémát okozhat, mint eddig, hiszen a koronavírus miatt az emberek egészsége így nagyobb veszélynek van kitéve.

Miért vannak erdőtüzek?

Mint az elmúlt évek erdőtüzei, úgy a 2020-as erdőtüzek is többféle, mégis hasonló okokra vezethetők vissza:

  1. Rengeteg területen felégetik a földeket, hogy mezőgazdasági célokra használják őket: Amazóniában szarvasmarha-tenyésztésre, Borneóban pedig olajpálma ültetésre. Sok esetben a kormány a gazdasági profit ellenében nemhogy nem állítja meg a környezetpusztítást, de még támogatja is azt. Ez történik a Bolsonaro-kormány környezetellenes politikájánál is (forrás), ahol nem törődve az intézkedések klímára és a környezetre gyakorolt hatásával, a pénz érdekében veszélybe sodorják a bioszférát és a területen élő őslakosokat. (forrás)

  1. A klímaváltozás egyik hatásaként megjelentek az egyre erősebb hőhullámok, amik szintén kedveznek az erdőtüzek kialakulásának. Ez történt (és történik még most is) az Egyesült Államokban, ahol Kalifornia államot sújtotta leginkább a probléma. Csupán 72 óra alatt közel 1300 négyzetkilométernyi terület égett porrá.(forrás) Sok embernek el kellett hagynia a lakhelyét, a légszennyezettségi mutatók pedig soha nem látott magasságokban ingadoznak. (forrás)

  1. Harmadik okként megemlíthetjük az üvegházhatás okozta globális felmelegedést is. A Föld légköre egyre melegebb lesz, és a megemelkedett hőmérséklet kedvez az erdőtüzek kialakulásának. A magasabb hőmérséklet mellett a szárazság is fontos szerepet játszik. Brazíliában idén olyan kevés eső esett, amire már 70 éve óta nem volt példa. Ez az aszályos időszak értelemszerűen csak még jobban kedvezett az erdőtüzeknek. A szárazság mértékét a Paraná folyóról készült műholdfelvételeken látható e leginkább. Egy év alatt a folyó szinte teljesen eltűnt. A kutatók még vizsgálják a pontos okokat, de amíg a folyó szintje vissza nem áll normális szintre, addig a belőle táplálkozó bioszféra is folyamatos pusztulásnak van kitéve. (forrás)

Égő képeslapok a Föld minden tájáról

los_padres_california.jpgLos Padres - Kalifornia

picsiberia.jpgSzibéria - Oroszország

san_diego.jpgSan Diego - Kalifornia

colrado.jpgEvergreen - Colorado

 

Ahhoz, hogy megelőzzük a világ minden táján pusztító erdőtüzeket, az államnak, az embereknek és a környezetvédelmi szervezeteknek együtt kell cselekedni. Össze kell fognunk, hogy közös erővel lépjünk fel a klímaváltozás ellen és megóvjuk azt, ami az elmúlt évek környezeti változásai után még épségben maradt. 



 

Szólj hozzá!

Klímaszótár - 10 kifejezés amit mindenkinek tudnia kell a klímaválság idején

2020. szeptember 20. 15:16 - Munch

Klímaszótár - 10 kifejezés amit mindenkinek tudnia kell a klímaválság idején

Üvegházhatás, ózonlyuk, fosszilis energia, fair trade. Nap, mint nap dobálózunk ezekkel a szavakkal, de tényleg tudjuk, hogy mit jelentenek? Megalkottunk nektek egy mini szótárt, ami a környezet nyelvéről, hétköznapi nyelvre fordítja le a világ legégetőbb problémáit. 

Írta:Belayane Najoua

glacier-583419_1920.jpg

1. Globális felmelegedés: a Föld átlaghőmérsékletének növekedését értjük globális felmelegedés alatt. A légkörben egyre növekvő koncentrációjú üvegházhatású gázok miatt a napsugarak csapdába esnek a Föld légkörében és növelik a földfelszíni hőmérsékletet. A globális felmelegedést és a klímaváltozást gyakran használjuk szinonimaként, pedig a két kifejezés nem ugyanazt jelenti. Lássuk, hogy mit jelent a klímaváltozás. 

 

2. Klímaváltozás:a globális felmelegedés következménye a klímaváltozás. Ez a Föld éghajlatának jelentős mértékű megváltozását jelenti, ami lehet a csapadékmennyiség megváltozása, az egyre gyakoribb hőhullámok, aszályos időszakok és árvizek. Habár a globális felmelegedés és a klímaváltozás között erős összefüggés van, fontos tisztázni, hogy a kettő nem ugyanaz. (forrás)

 

3. Üvegházhatás: képzeld el ahogy a napsugarak bejönnek a Föld légkörbe és elérik a talajt. A talaj a napsugarak egy részét (amit nem használnak fel a növények) visszatükrözi így, azok elhagyják a Föld légkörét (legalábbis elméletben). Viszont ha a levegőben túl sok üvegházhatású gáz van, akkor azok megakadályozzák ezt a folyamatot, és gyakorlatilag csapdába ejtik a napsugarakat: nem engedik kimenni őket. A csapdába esett napsugarak, és az ezek által okozott hő okozzák a globális felmelegedést. Ez csak akkor fog csökkenni, vagy legalább stabillá válni, ha csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását. Erről egy másik cikkünkben olvashattok bővebben: Sétálunk vagy megsülünk!

karbonlazpic2.jpg

 

4. Emissziómásnéven levegőterhelés, ami azt jelenti, hogy egy légszennyező forrásból mennyi olyan gáz jut ki a levegőbe, ami később károsítja a levegőt és egyben a környezetet is. Az emisszió származhat természetes és mesterséges forrásból is. Természetes például egy vulkán, vagy egy erdő égése, míg mesterségesnek számítanak a gyárak, a kipufogóból kiáramló gázok. 

 

earth-1365995_1920.jpg

5. Ózonlyuk: ózonlyuk keletkezik, mikor az ózonréteg - ami a Földet védi a külső behatásoktól - a nagy hő miatt elvékonyodik. Ez azért baj, mert az elvékonyodott réteg több napsugarat enged be, amik viszont nem fognak távozni. Olyan, mint egy ördögi kör: minél több üvegházhatású gázt termelünk, annál melegebb lesz, azaz annál jobban fog vékonyodni az ózonréteg ami még nagyobb mennyiségű napsugarat fog beengedni a Föld légkörébe. 

 

6. Fosszilis energia: a már elpusztult élőlények testéből keletkezett szénhidrogének (például:kőolaj, földgáz, lignit) elégetésével nyert energia. Ha az elpusztult élőlények maradványai nem jutnak oxigénhez, akkor sok-sok év (értsd több millió) alatt szénhidrogénné alakulnak. Mikor ilyen fosszilis energiahordozót égetünk el, akkor szén-dioxid kerül a levegőbe, ami fokozza a már fent tárgyalt üvegházhatást.(forrás)

 

7. Megújuló energia: azokat az energiafajtákat nevezzük megújulónak, amik emberi léptékben képesek megújulni, és nem fogynak el. Ilyen például a napenergia, szélenergia, vízenergia, geometrikus energia és a biomassza is. A pozitívumok, hogy töredéknyi a környezetterhelésük a fosszilis energiahordozókhoz képest, viszont a belőlük kinyerhető energia is sokkal kisebb, mint a szénhidrogéneknél, mivel nem mindig érhetők el (napenergia csak napsütéskor) és nincs megfelelő módszer a tárolásukra. 

 

8. Fenntartható Fejlődési célok: Az ENSZ 2015-ben megfogalmazott 17 célt, amiknek az elérése mindenki számára egy jobb és fenntarthatóbb jövőt biztosít. Ide tartoznak olyan célok is, mint a szegénység felszámolása, felelős fogyasztás és termelés és az éhezés megszüntetése. Ezeket a célokat 2030-ra tervezik elérni. (forrás)

 kepernyofoto_2020-09-20_15_00_32.png

115.jpg

 

9. Fair trade: a kifejezés a méltányos vagy becsületes kereskedelmet fejezi ki. A mozgalom lényege, hogy méltányos feltételeket biztosítson a kistermelők számára, miközben a termék előállítása sem zsákmányolja ki a természetet. Öt alapelve van: méltányos ár a termelőknek, gyerekmunka tilalma, tisztességes munkakörülmények, helyi közösség fejlesztése és a környezeti fenntarthatóság.

 

pollution-4796858_1920.jpg 

10. Karbonsemlegesség: Az az állapot, amikor az üvegházhatású gázok kibocsátása és azok elnyelése egyensúlyban van, a teljes szénlábnyom pedig gyakorlatilag nulla. Erre egyre többfajta startégiát hoznak létre a vállalkozások: csökkentik a szén-dioxid kibocsátásukat és növelik a szén-dioxid elnyelő területeket. Az Európai Bizottság a következő 10 évben 1000 milliárd eurós beruházási tervvel igyekszik elérni az Unió gazdaságának karbonsemlegesség alakítását.(forrás)

 

Reméljük, hogy hasznos volt Nektek ez a kis összeállítás, hiszen ha tényleg meg akarunk oldani egy problémát, akkor az első és legfontosabb, hogy tisztában legyünk:  Valójában mi is a probléma, aminek a megoldására vállalkozunk?


Képek forrása: Pixabay, saját szerkesztés

 

Szólj hozzá!

Sétálunk vagy megsülünk!

2020. szeptember 16. 18:43 - Munch

Mit tegyél a jegesmedvék életéért?

Sétálunk vagy megsülünk!-Mit tegyél a jegesmedvék életéért?

Ha autózás közben elhasználsz egy liter benzint, akkor nagyjából 2,5 kg-mal növeled meg a szénlábnyomodat és 75-ször több károsanyagot bocsátasz ki, mintha ugyanazt az utat vonattal tennéd meg. Ha meg akarjuk állítani a sarki jég olvadását, a hőmérséklet növekedését és az évszakok eltűnését, akkor nincs más megoldás: csökkentenünk kell az üvegházhatású gázok kibocsátását. Számítsd ki te is a szénlábnyomod és tegyél az éghajlatváltozás ellen!

Írta: Belayane Najoua

Az ökológiai lábnyom azt fejezi ki, hogy egy adott társadalomnak mekkora mennyiségű földre és vízre van szüksége a túléléshez, és az általa megtermelt hulladék elnyeléséhez. Az értékeket sokszor használják érvként a fenntarthatóságról szóló vitákban is. Habár a lábnyom összesen hat tényezőből áll össze:

  • szénlábnyom
  • halászati lábnyom
  • legelő lábnyom
  • erdő lábnyom
  • beépített területek
  • szántó lábnyom

mi most csak az elsővel fogunk megismerkedni.

Mi az a szénlábnyom?

karbonlazpic1.jpg

A szénlábnyom, vagy más néven karbonlábnyom, azt mutatja meg, hogy az életmódod mennyi közvetlen és közvetett üvegház-kibocsátással jár. Szén-dioxid-egyenértékben mérjük, ami az összes üvegházhatású gáz kibocsátását magába foglalja. Minél nagyobb a karbonlábnyomod, annál jelentősebb felmelegítő hatással vagy az éghajlatra. (forrás)

Talán meglepő, de nemcsak az embereknek van szénlábnyoma, hanem a termékeknek, vállalatoknak és gyakorlatilag az összes emberi tevékenységnek. Kezdve a direkt hatásoktól, mint a vállalat által felhasznált üzemanyag, egészen az indirekt hatásokig, mint a dolgozók munkába járása. 

Tehát elkülönítünk magán és üzleti szénlábnyomot. A vállalatoknak egyre fontosabbá válik a szénlábnyom csökkentése. De vajon mit tehetünk egyénileg a karbonkicsátás csökkentése érdekében?

Hétköznapi szokásaid, amiktől olvad a jég 

cold-1866516_1920.jpg

Gondolj bele, hogy mennyi minden befolyásolja az életmódodat! A háztartásod energiafogyasztásától kezdve az üzemanyag-fogyasztáson át az étkezési szokásokig ezernyi dolog határozza meg, hogy mennyi szén-dioxidot termelsz ami később a levegőbe kerül. A használati tárgyak mennyisége és tartóssága, a szabadidős tevékenységek, a banki szolgáltatások, a kukába dobott hulladék nagysága, sőt még az internetezés is nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok világszintű kibocsátásához. Ezeknek a mennyiségét egyszerűen meg tudod határozni, ráadásul vannak olyan oldalak, ahol még “karbonlábnyom naplót” is tudsz vezetni. A napló segítségével könnyen tudod tartósan csökkenteni a saját szénlábnyomod. 

Íme egy ilyen oldal: szénlábnyom-kalkulátor

Hogyan csökkentheted a szénlábnyomod?

pedestrians-918471_1920.jpgKevesebb autó, több séta: fokozatosan csökkentsd az üzemanyag használatod. Ha kocsival jársz, akkor legalább hetente 3-szor mondj le az autóról és helyette használj inkább tömegközlekedést, rollert, vagy bringát. Ha már eleve tömegközlekedéssel jársz (már egy fokkal “jobb” helyen vagy, mint az autósok), akkor sétálj mindig egy picivel többet. Ezek a változások az egészségednek is jót tesznek. Többet mozogsz és kevesebb szmogot juttatsz a levegőbe. 

 

 

pic4munch.png

Ne pazarolj ételt: egy átlagos európai ökológiai lábnyomának az 51%-át az élelmiszerek teszik ki. (forrás). Az ökológiai lábnyomba tartozik a termőföldek nagysága, az élelmiszerek feldolgozása, szállítása és azok a területek amik a fogyasztás során elnyelik a szén-dioxidot. A problémát úgy tudod megoldani, ha minél kevesebb ételt pazarolsz. Egy korábbi cikkünkből- ehhez is találhatsz néhány tanácsot - 7 napos zero ételpazarlás kihívás cikk

 

 

 

light-bulb-3104355_1920.jpg

Energiatakarékos otthonok: a víz-, gáz-, villanyfogyasztás nagyban befolyásolja, hogy kinek mekkora a szénlábnyoma. Ha odafigyelsz néhány változással csodákat tudsz elérni az otthonodban. Például mindig gondosan zárd el a vízcsapokat, vegyél energiatakarékos LED-izzókat, fürdés helyett zuhanyozz és ha nem vagy a helyiségben akkor kapcsold le a villanyokat. Csak akkor indítsd el a mosógépet/mosogatógépet, ha valóban tele van, és moss alacsonyabb hőfokon, ha engedik a ruháid. Ne hagyd bekapcsolva a klímát, ha nyitva vannak az ablakok, és télen ne fűtsd fel az otthonodat nagyon - egyébként is a 21 ºC-ot tartják egészséges szobahőmérsékletnek!

Képek forrása: Pixabay és Munch.hu 

18 komment

Leckék kezdőknek a csomagolásmentes életmódhoz

2020. szeptember 13. 10:54 - Munch

Leckék kezdőknek a csomagolásmentes életmódhoz

Évente 300 millió tonna műanyag. Naponta 65.395 millió papírlap. Óránként 34 ezer fa. Ennyibe kerül a Földnek az egyszer használatos csomagolópapírok használata. Tudsz-e tenni ellene valamit? Hidd el, hogy lehet, csak akarni kell! Összegyűjtöttünk nektek néhány egyszerű, de nagyszerű tippet, amivel ti is töredékére csökkenthetitek az egyszer használatos csomagolóanyagok használatát. 

Írta: Belayane Najoua

A környezettudatos életmód talán egyik legnehezebb pontja a csomagolás dilemmája. Habár egyre több lehetőség van a csomagolásmentes, vagy újrahasznosítható csomagolású termékek vásárlására, mégis nehéz magunkat rávenni egy ekkora változásra. Jó hírünk van! Nem is kell rögtön minden csomagolást a kukába dobni. Lassan, kis lépésekkel nagy változásokat érhetsz el, amiket nem csak te fogsz észrevenni (kevesebb szemeted lesz, pénzt spórolsz, megtanulsz tervezni), hanem a Föld egésze is. 

“Not-so-fun” factok a nem lebomló anyagokról

6706.jpg

A legvitatottabb csomagolóanyag a műanyag, amiből egy évben csaknem 300 millió tonnát gyártunk.(forrás) Ennek az 50 százaléka egyszer használatos műanyag: az ásványvizes palack amit a boltban veszel, a pohár amit a gyorsétteremben adnak és persze a műanyag zacskó amibe a gyümölcsöt és zöldséget teszed. Mindenhol ott van, és nagyon nehéz megszabadulni tőle, hiszen olcsó, könnyen gyártható, könnyű és fél másodperc alatt össze tudjuk nyomni és a kukába hajítani. De az egyszer használatos műanyagok nem csak a mi életünkben vannak jelen. 2019-ben közel 8 millió műanyag landolt a tengerekben és az óceánokban, csapdába ejtve az állatokat. 

 

A papír a másik anyag amivel nap mint nap találkozunk, hiszen mindenki használ WC papírt, füzetet, olvasunk könyveket, újságot (egyre csökkenő mértékben, de továbbra is jelen van). Nekünk nem tűnik túl soknak az a papírmennyiség, amit egy nap alatt elhasználunk, de világviszonylatban igenis óriási számokról beszélünk: naponta 65.395 millió papírlap használódik el, amiért 815 ezer fát kell kivágni. Csakhogy értékelni tudjuk ezt a 815 ezer fát: ezekből a fákból közel 25 ezer házat tudnánk építeni. Néhány lépéssel tudnánk változtatni ezeken a számokon. Lássuk hogyan!

Kis lépések, nagy változás

 Hogyan kezdhetsz el csomagolásmentesen élni? Hidd el nem olyan nehéz. Íme néhány tipp: 

Tervezz előre

pictervezes.jpg

Minden életmódváltásnál fontos, hogy tervezzünk előre. A napjaink sokszor kaotikusak és mindig csak rohanunk valahova. Ezekben a hétköznapokban egy biztos pont is lehet az előretervezés. A csomagolásmentességnél azért is fontos tervezni, mert a bevásárlás nem oldható meg vászontáska és hordozható tartók nélkül.  Ha hétvégén megtervezed, hogy miket fogsz főzni és mikor fogsz boltba menni, akkor nemcsak időt, hanem pénzt is sprórolhatsz. 

 

pickajadoboz.jpgVegyél menő ételhordókat

Ha már eljutottál addig, hogy az otthon készített ételt viszed magaddal a rohanó hétköznapok során, akkor szinte természetesnek tűnik, hogy a saját ételhordódat pakolod be a táskádba. De mi lenne, ha az éttermekbe is magaddal vinnéd őket? Már rengeteg olyan étterem van, ahol nagyon szívesen csomagolják el neked az ételt a saját tárolódba. Ezzel nemcsak a környezetet véded, hanem pénzt is spórolsz. Az ételeken kívül még egy nagy előrelépés lehet, ha az elviteles kávédhoz is viszel saját kulacsot. Ezt az alternatívát már szinte mindenhol kérheted. Nem jobb a saját kis kulacsodból inni a kávét, mint egy átnedvesedett, forró elviteles pohárból? 

 

Járj csomagolásmentes boltokba

piccsomagolasmente_bolt.jpg

A csomagolásmentes boltok egyre közkedveltebbé válnak. Budapesten is található már számos hely ahol kipróbálhatjuk a zero csomagolás vásárlást. Ilyen péládul a Ligeti bolt és a Naeked. De már a nagyobb áruházláncok is, mint az Auchan, bevezettek csomagolásmentes részlegeket. Sokakban felmerül a kérdés, hogy miként is zajlik a vásárlás az ilyen boltokban és egyáltalán mit lehet kapni? A folyamat sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk:

  • Bemegyünk a boltba és leméretjük a tárolóinkat, amiket vittünk. (ha nincs tárolónk akkor vehetünk is, ott helyben).
  • Megtöltjük finomságokkal a dobozainkat. 
  • Újra leméretjük a tárolóinkat, és ha a tároló súlyát levonták, akkor már csak fizetnünk kell.

Meglepően sok mindent tudunk venni, a csomagolásmentes boltokban - a tésztáktól kezdve a teákon és fűszereken keresztül az organikus krémekig. De vehetsz akár tejterméket, nasit, és ezerféle kozmetikai cikket, mint az intimkehely, fogkefe és az örökéletű szivacs.

Mindenre van alternatíva
20918.jpg

Ahogy már mondtuk, a kis lépések vezetnek nagy változásokhoz. Sok mindennapi eszköz van, amiknek már vannak környezetkímélő alternatívái. Ilyen a tészta-, fémszívószál, ami kis dolognak tűnik, de nagyon súlyos károkat tud okozni, akár egy teknősbékának. Egy másik egyszerű, de nagyszerű változás lehet az organikus evőeszközök használata. Nem kell otthonról cipelned a nehéz fém evőeszközöket - ha bedobsz egy fa/bambusz evőeszközt a táskádba, máris megspóroltál több kilogrammnyi műanyagot. A vászontáskákról nem is beszélve, ami nem csak a környezettudatos csoportok körében lett menő dolog, hanem a kevésbé öko emberek is nagyon szívesen használják. Ezernyi dizájnban, színben és anyagban kapható. 

 

Miért lesz jó neked, ha változtatsz?

A csomagolásmentes életmódnak ezernyi pozitívuma van azonkívül, hogy véded a környezetedet. 

Időt spórolsz ⏱: az előretervezés miatt nem fogsz órákig a boltban ácsorogni és azon filózni, hogy mit vegyél, hiszen már céltudatosan mész be a boltba. A sok akciós termék sem fog olyan gyakran elcsábítani, mert a vásárlás során nem fogsz téblábolni a sorok között.

Pénzt spórolsz �: azt mondani sem kell, hogy az ételhordozók, saját evőeszközök “beiktatásával” rengeteg pénzt lehet spórolni. Ráadásul a csomagolásmentes boltokban eleve csak annyit fogsz venni amennyire szükséged van. Ez egy nagy pozitívum lehet azoknak akik egyedül élnek, vagy esetleg párban, és a boltban csak óriási családi kiszereléssel találkoznak. Arról nem beszélve, hogy a kidobott étel mennyisége is csökkenni fog.

Egészségesebb leszel �: az előre csomagolt ételek rengeteg hozzáadott anyagot tartalmaznak: ha nem vásárolsz belőlük, azt a tested is érezni fogja. Egészségesebb, energikusabb és mosolygósabb leszel. 

 

Ez csak néhány példa a csomagolásmentes életmódra, és annak hatásaira, de ennél sokkal többről van szó. Ha te is szemezel ezzel az életmóddal, akkor kezdj bele: ténylegnem olyan nehéz, mint gondolnád. Nem kell rögtön drasztikus változásokat bevezetned. Próbálkozz meg a hulladékmentes vásárlással, menj piacra, alternatív boltokba. Ne felejtsd el, hogy lehet te csak egy csepp vagy a tengerben, de a cseppek nélkül a tenger egésze sem lenne. A Föld hálás lesz minden cselekedetért. 


Képek forrása: Pixabay, Freepik

Szólj hozzá!

7 napos zero ételpazarlás kihívás

2020. szeptember 08. 17:25 - Munch

7 napos zero ételpazarlás kihívás

various-fresh-vegetables-herbs-white-background_35641-64.jpg

 

Te is észrevetted már, hogy még ha oda is figyelsz, sokszor a kukában végzi az étel, amit még meg lehetett volna menteni? Nem tudod, hogy miként tudnál környezettudatosabban és a lehető legkevesebb ételpazarlással étkezni, még a lerohanósabb hétköznapokban is? A Munch zöld blogja összegyűjtött 7 egyszerű, de annál hasznosabb tippet, amivel megakadályozhatod a mindennapos ételpazarlást. Légy a kihívás része és teremts Te is egy fenntarthatóbb jövőt! 

Írta: Belayane Najoua

 

1. Vásárolj okosan!

shopping-1232944_1920.jpg

rectangle-2470309_1920.jpg

 

 

 

 

 

 

A hétvégén az egész hűtőd kiürült? Akkor irány a bolt, de csak okosan! Az emberek többsége sokkal többet vesz, mint amire szüksége lenne. Készíts bevásárlólistát és vásárolj tudatosan. Csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van. Bónusz pont: adj magadnak egy bónuszt (mondjuk a kedvenc csokid formájában), ha mindent felhasználsz a hűtődből, mielőtt újabb körútra mennél a boltba.

2. Csomagolj magadnak!

lunch-box-200762_1920.jpg

Csomagolj magadnak ebédet. Sőt a lehető legtöbb étkezést (amit nem otthon végzel), csináld magadnak. Habár mindennap étteremben/falatozóban kajálni jó mókának tűnik, nagyon drága és óriási mértékű ételpazarláshoz vezet. Egy jó kezdet lehet, hogy csökkentsd a kiadásaidat és a szénlábnyomodat, ha magaddal viszed legalább az ebédedet. 

Bónusz tipp: Ha későn kelős ember vagy, akkor főzz meg előre hétévégén és fagyaszd le az ételeket. Így, ha este kiveszed, akkor reggel már csak ki kell kapnod a hűtőből és voilá, már rohanhatsz is a munkába vagy a suliba. 

3. Barátkozz össze a hűtőddel!

ice-2698270_1920.jpg

Ha már a fagyasztásnál járunk, a legkönnyebb módja, hogy meg tudd őrizni és későbbre el tudd rakni az ételt, az az, ha lefagyasztod. Például azokat a zöldségeket, amik már túl puhák, vagy kicsit fonnyadtak ahhoz, hogy belerakd a salátádba, kis tasakokban le tudod fagyasztani és később smoothie-ba, vagy akár krémlevesbe fel tudod használni. 

Bónusz tipp: Ha a fűszereket vízzel együtt a jégkockatartóba fagyasztod le, akkor nem csak a limonádéd dizájnját tudod vele feldobni, hanem az ízvilágát is. Ha nem akarsz fűszeres jégkockát akkor akár olívaolajban, vagy magában is lefagyaszthatod őket. 

 

 4. Komposztálj, ha tudsz!

compost-419261_1920.jpgA maradékok komposztálása a lehető legjobb út ahhoz, hogy az ételmaradékot értékes energiává alakítsd. Bár nem mindenkinek adatik meg a lehetőség egy kültéri komposztáló rendszer használatára, számos lehetőség van hogy egy kisebb, korlátozottabb helyből is kihozd a legtöbbet. Léteznek pici, hordozható komposztáló gépek, amik az erkélyen, vagy akár a konyhapulton is elférnek.

Bónusz pont: Ha van kerted, akkor próbálj meg DIY komposztálót építeni. Hidd el nem olyan nehéz. Csak néhány raklap, kavics és egy nagy adag lelkesedés kell hozzá. (DIY komposztáló részletes leírása)

 

 

5. Tudd, hogy mennyit eszel!

cook-366875_1920.jpg

Ha étterembe, vagy vendégségbe mész (de ez vonatkozik az otthoni étkezésekre is), tudd, hogy mekkora az az ételadag, amivel jól laksz. Rengeteg kutatás kimutatta, hogy a sok választási lehetőség miatt az emberek nagy része többet eszik, mint amire a szervezetének szüksége lenne. A kisebb adagok kevesebb maradékot és több energiát adnak.

Bónusz tipp: Ha nem vagy biztos benne, vagy csak kíváncsi lennél, hogy a testednek mennyi tápanyagra/ételre van szüksége, akkor csekkold a Brit Táplálkozási Alapítvány oldalát. (British Nutrition Foundation)

6. Menj csomagolásmentes boltokba!

noodles-5808_1920.jpg

Hányszor próbáltad már meg a lehető legkisebb maradék ketchupot is kikaparni a ketchupos tubusból? Na és a tejes dobozból? A gyárilag előrecsomagolt ételekből szinte soha nem sikerül maradék nélkül megenni az egészet. A csomagolások kis görbületeiben, a tubusok szájában mindig megbújik egy kis maradék. Szerencsére már sok bolt található a nagyvárosokban, ahol csomagolásmentesen tudunk válogatni a termékek közül, és ahol az ételpazarlás mellett, a műanyagfelhasználás ellen is tudunk tenni. Ilyen bolt például a Ligeti Bolt és a Naeked. 

Bónusz pont: Ha nem mindig jutsz el csomagolásmentes boltba, akkor a hagyományos boltokba is vigyél saját szatyrot, hálót, hogy minél kevesebb nejlonzacskót használj.

7. Rendelj munchot!

munchpic3jpeg.jpg

Nincs kedved főzni, de pazarolni se akarsz? Ráadásul a budgeted is a végét járja? Akkor a legjobb és legzöldebb lehetőség ha muncholsz egyet a Munch.hu-on. Ezzel nem csak a környezetedet véded, hanem a pénztárcádat is, miközben a kedvenc budapesti helyeidről kapsz meglepetés ételeket.

Bónusz tipp: Töltsd le az appot, hogy még könnyebben tudj böngészni a munchok között!

 

Reméljük tetszik ez a kis kihívás, és minél többen kedvet kaptok ahhoz, hogy megcsináljátok. Ha kérdéseketek, ötletetek vagy tapasztalatotok van amit szívesen megosztanátok, akkor kommenteljetek, hogy együtt tegyük zöldebbé a jövőt. 








Szólj hozzá!

Te mit (t)ehetsz az ételpazarlás ellen?

2020. szeptember 02. 17:09 - Munch

Te mit (t)ehetsz az ételpazarlás ellen? - Mi is az Munch?

munchpic1_1.png

Ha az ételpazarlás egy ország lenne, akkor az üvegházhatású gázok szempontjából a 3. legnagyobb lenne a Földön. Az ételpazarlás nemcsak a vállalkozásokat befolyásolja, hanem a környezetünkre is hatással van. A környezetvédelemmel kapcsolatos kérdések a 21. században fontosabbak, mint valaha. A Munch.hu zöld blogja, egy olyan platform, aminek a segítségével te is kiállhatsz a fenntarthatóság mellett.

Írta: Belayane Najoua

 

Tényleg olyan nagy probléma az ételpazarlás?

 

Körülbelül 1,4 milliárd hektárt, vagyis a rendelkezésre álló mezőgazdasági földterület közel 30%-át használják fel olyan élelmiszertermelésre, amely később nem kerül elfogyasztásra. Ez különösen aggasztó, figyelembe véve a becsléseket, melyek szerint 2050-ig az élelmiszertermelésnek 60%-kal kell növekednie a 2005. évi szinthez képest, hogy táplálja a növekvő globális népességet. Az élelmiszerpazarlás csökkentése megkönnyítené a jövőbeli igények kielégítését.

 

pic2munch.png

 

Nem meglepő módon a legnagyobb mértékű ételpazarlás az olyan fejlett régiókban van, mint Európa, Észak-Amerika és Dél-Kelet Ázsia. Mivel az ételmennyiségek többszöröse áll rendelkezésünkre, ezért természetesnek tűnik, hogy szinte bármikor, bárhol kedvünk szerint válogathatunk. Viszont a válogatás kultúrája elképzelhetetlen mértékű felesleg felhalmozódásához vezet. Ez nemcsak a termelőknek, élelmiszerboltoknak, vendéglátóhelyeknek okoz gondot - bevételveszteséget - hanem a környezetünkre is nagy terhet ró. 

Egy másik oldalról nézve a problémát, míg a fejlett régiókban a megtermelt ételek ⅓-a a kukában végzi, addig a Föld többi részén több, mint 820 millió ember éhezik.(forrás) Ebből a 820 millióból közel 300 millió ember él az afrikai kontinensen. A legfőbb okok közé sorolhatjuk az éghajlati viszonyokat (szárazság, rossz termőföld stb.), a politikai instabilitást, a rossz pénzügyi viszonyokat és a technológiai fejletlenséget. (forrás)

Az ételpazarlás nemcsak a kukába kidobott ételt jelenti, hanem az elpazarolt pénzt, energiát, vizet és időt. Erre az összetett problémára kínál megoldást a Munch.

 

Mi is az a Munch?

munchpic1.png

A Munch.hu egy olyan startup, ami az ételpazarlás komplex problémájára kínál megoldást: 

A Munch.hu egy honlap, amin keresztül éttermek, pékségek, és szállodák kedvezményesen értékesítik az el nem adott, de jó minőségű ételeket. A Munch-csal nem csak jó áron tudsz kajálni, hanem könnyedén tehetsz az ételpazarlás ellen is.

A Munch.hu-on már több, mint 30 étterem kínálja kedvezményesen az el nem adott ételt, munch-ok formájában, amiket a honlapon keresztül lehet lefoglalni és kifizetni, majd egy adott idősávban átvenni az étteremben. A Munch alapelve, hogy kizárólag friss, fogyasztható és érintetlen étel kerülhet bele a csomagba, illetve az étteremnek az étel eredeti áránál minimum 40%-al kell olcsóbban kínálnia a csomagokat

Egy különleges eleme a munchoknak, hogy a vásárlók nem tudják előre mi is lesz pontosan a csomagban. A meglepetés ami a munch-al jár, még izgalmasabbá teszi a rendelést.  „Az kerül bele a csomagba, ami éppen az adott napon megmarad, így a meglepetés öröme mellett új fogásokat is fel tudunk fedezni, miközben nem kell azon gondolkodni, hogy mit is együnk. A kezdetektől egyeztettünk vendéglősökkel, üzletvezetőkkel, beépítettük a visszajelzéseiket, egy minél egyszerűbb platform kialakítására törekedtünk” – nyilatkozta Bence egy korábbi interjúban.(forrás)

 

Miért jó nekem, fogyasztónak?

pic4munch.png

  • Könnyedén tehetsz a környezetedért: nemcsak a ételpazarlás ellen, hanem az egyszer használatos műanyagok ellen is, hiszen mikor megérkezel a helyszínre, a legtöbb esetben megkérheted az ott dolgozókat, hogy a saját dobozodba rakják az ételt.
  • 40-70% kedvezménnyel tudsz jókat enni: a spórolás hasznos és menő. A Munch-nál nem kell vagyonokat fizetni azért, hogy jól lakj.

  • Új vendéglátóhelyeket ismerhetsz meg: az új helyek mellett új fogásokat, ízeket és gasztronómiai kultúrákat ismerhetsz meg. Amennyi munch, annyi új kaland. Nincs két ugyanolyan munch - minden munch egyedi és különleges. 

 

Miért jó a partnereknek?

munchpic3jpeg.jpg

  • Növeli a bevételeket: A platformon keresztül értékesíthetőek az amúgy kárbamenő termékek

 

  • PR-értéket ajánl: A platformon való megjelenés mutatja, hogy a bolt elkötelezett a pazarlás csökkentése iránt.

 

  • Jobb hellyé teszi a világot: Az évente elpazarolt élelmiszer a károsanyag kibocsátás 8%-áért felelős. Ezt csökkenthetjük együtt!

Miért olvasd a Munch zöld blogját?

 

A Munch zöld blogja, az ételpazarlás mellett környezetvédelmi problémákkal foglalkozik. Legyen szó a klímaválságról, a környezettudatos mindennapokról, a fenntarthatóságról, az éhezésről, a tiszta vízről vagy az energiafelhasználásról. 

Ez nemcsak egy blog, hanem egy gondolkodásmód. Egy olyan életstílus, ami a tudatosságra, a felelősségvállalásra, a zero waste-re és a nyitott szemléletmódra buzdít. A blog célja, hogy olyan problémákat, híreket és témákat hozzon el Nektek, olvasóknak, amik nem feltétlenül találhatók meg a magyar sajtóban - a magyar köztudatban. Olyan problémák amik megoldhatók ha egyénileg és kollektíven is teszünk érte. Mi a megoldás részesei szeretnénk lenni. És te?

A Munch blog mindenkinek szól, aki innovatív, kíváncsi és környezettudatos. A Munch blog Neked szól!


Képek forrása: Munch.hu, saját szerkesztés


Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása