Munch

Mit tehetsz egy fenntarthatóbb jövőért?

Víztakarékossági tippek, hogy ne a csapból folyjon a pénzed

2020. november 04. 06:48 - Munch

A napi vízigényünk kielégítésének majdnem felére feleslegesen használunk ivóvíz tisztaságú vizet. Ha elzárnád a csapot, amikor nem használod, évente akár 15 ezer liter vizet is megspórolhatnál. Te is tehetsz azért, hogy hatékonyabban használjuk fel az édesvíz-készletünket és még pénzt is tudj spórolni. Tippek és innovatív megoldások, hogy miként csökkentsd a számlád és tegyél jót a Földnek.  

Írta: Belayane Najoua

water-2057924_1920.jpg

Ahogy az ételek terén is, úgy a vízellátásunkban is el vagyunk kényeztetve. Szinte mindenre színtiszta, ivóvíz minőségű vizet használunk a háztartásokban és sokszor úgy folyatjuk a csapot, mintha ingyen lenne nekünk és a Földnek egyaránt. Manapság már rengeteg tipp és ötlet van, amivel csökkenthetjük a vízfogyasztásunk. Egy ilyen például, ha minél több szürkevizet - olyan víz amit már egyszer felhasználtunk valamire - használunk fel újból. Habár a szürkevíz ivásra nem alkalmas, de locsolásra, felmosásra, WC-öblítésre több, mint tökéletes. Ezenkívül vannak egyszerű műszaki megoldások amikkel rengeteg vizet tudunk megspórolni, mint a takarékos zuhanyfej, vagy nyomógombos WC tartály. 

A vízzel való takarékoskodás igazán egyszerű, főleg ha megfogadod pár tanácsunk, amit ebben a cikkben szedtünk össze neked. 

8 tipp egy víztakarékos életmódhoz

water.jpg

  1. Zárd el a csapot: a legalapvetőbb tanács, hogy ha nem használsz éppen vizet, akkor zárd el a csapot, hogy nem folyjon feleslegesen. Egyetlen fogmosáskor akár 6-9 liter vizet is megspórolhatsz így, ami éves szinten 10-15 ezer litert jelent.
  2. Takarékos zuhanyfej: léteznek olyan zuhanyfejek, amely nagyon szétporlasztják a vizet. Ennek használatakor nincs szükség arra, hogy nagyon megnyisd a csapot, tehát jóval kevesebb vizet kell használnod zuhanyzáskor.
  3. Kisebb vécétartály, kevesebb víz: az a jó, ha minél kisebb a WC tartály, hiszen az elegendő víz többszörösét használjuk el egyetlen öblítéskor. Ha nem akarsz tartályt cserélni, akkor tegyél egy üres ásványvizes üvegbe kavicsokat,szorosan zárd le, majd állítsd be a WC tartályba. Így kevesebb víztől is megtelik. Havi szinten érezhető lesz a különbség a vízszámlánkban, mivel naponta sokszor öblítjük le a vécét
  4. Csak teli mosógép: a mosogatógépet és a mosógépet mindig töltsd tele. Egy teli mosógép sokkal kevesebb vizet igényel, mint két félig teli. Minden mosógép-ciklusnál akár 100 liter, míg minden mosogatógép-ciklusnál akár 50 liter vizet is megspórolhatsz. 
  5. Minimális vízforralás: tényleg csak annyi vizet forralj fel a vízforralódban, amennyire szükséged van. Ezzel nemcsak a vízfogyasztásodat tudod csökkenteni, hanem az energiafogyasztásodat is, mivel a víz újbóli felforralásával dupla energiát használsz fel. 
  6. Fedő fel: főzésnél tegyél fedőt az edényekre. Sokkal kevesebb víz fog elpárologni, az étel is hamarabb készül el és ráadásul több tápanyag is marad benne. 
  7. Fele kád, vagy inkább zuhanyzás: a Föld szempontjából az egyik legjobb választás a gyors zuhanyzás. Ha mégis a kádban fürdést választod, akkor ne engedd tele a kádat. Egy teljes kád nagyjából 80 liter vizet “fogyaszt el”, míg egy gyors zuhanyzás 10-50 litert. Ne folyasd a vizet, miközben szappanozod magad és amíg vársz a meleg vízre, gyűjtsd egy lavórba a tiszta, hideg vizet, amit később szinte bármire fel tudsz használni.
  8. Esővíz, mint a legzöldebb út: a kerti locsolásnál lehetőség szerint esővizet használj. Tegyél ki hordókat, tartályokat és az azokban összegyűlt vízzel öntözd nem csak a kerti virágot, hanem akár a bentieket is. De akár a család egyéb szükségleteit is ki lehet elégíteni esővízzel, ugyanis egy 150 négyzetméter alapterületű családi ház tetejéről egy évre elegendő WC használati, takarítási, mosási igényeket kielégítő esővizet lehet összegyűjteni. 

Újragondolt víztakarékosság

hand-washing-4818792_1920.jpg

Összegyűjtöttünk két modern megoldást a vízpazarlás problémájára:

1. Újragondolt WC tartályok, amik öblítéskor szürke vizet használnak fel.

2. A Gris nevű találmány a zuhanyzáshoz használt vizet gyűjti össze, amit később újra fel tudunk használni. 

Képek forrása: Pixabay

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://munchmood.blog.hu/api/trackback/id/tr1716273210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2020.11.05. 12:01:22

A 3-as ötleten jót nevettem. Gondolom ez háziasszonyoknak készült akik nem tudják hogy működik a WC tartály.
Egy normális rendszeren kapásból 3 beállítás is van
1. Meddig tölt a szelep
2. Kis öblítésnél mennyi vizet engedjen ki
3. Nagy öblítésnél mennyi vizet engedjen ki
Persze lehet kavicsos üveget is használni :)

4-es: igen a mosogatógép sok vizet használ. (mondjuk egy mai jó már megáll bőven 20 liter alatt, az 50 az valami régebbi dolog lehet) DE én amit ajánlok: kézi mosogatás előtt írjuk fel a vízórák állását. A végén a leolvasás közben próbáljuk a szívinfarktust elkerülni.

6: sajnos nincs olyan, hogy vizesebb étel akkor több tápanyag. Max vizesebb ízetlenebb lesz.

Örömhernyó 2020.11.05. 12:55:44

Ázsiában élek, itt sokkal olcsóbb a csapvíz, mint Magyarországon (sokkal alacsonyabbak itt az adók, nincs tízféle díj az elektromos áram és víz árába beépítve), de nem iható. Tehát kell víztisztító, amibe évente kell új betét, plusz forralni kell a vizet. Ez sokkal macerásabb, mint megnyitni a csapot és inni a csapvizet, ami Magyarországon alap.

Magyarországon nincs vízhiány, csapvíz se túl drága (inkább a jövedelmek alacsonyak), ezeknek a tippeknek a nagy része fingreszelés. Én se pazarlom a vizet, de tusolás után gyűjtött tusfürdős, testzsíros, szürke vízzel sose mosnám fel a padlót. WC-öblítéshez tökéletes.

Egy nagyon szuper, állítólag takarékos zuhanyfej sok ezer forint. Egy sima pár száz forintos zuhanyfej ugyanezt tudja. Nem kell 10 percig tusolni. 3 perc elég. 30 másodperc alatt megnedvesíted magad mindenütt, elzárod a csapot, beszappanozod magad tokától bokáig 1 perc alatt, majd megnyitod a csapot és 1 perc alatt lemosod magadról a mocskot. Nők ezt képtelenek megtanulni, pedig a férfiaknak megy ez. Sőt, ha tusolás közben hugyozol, azzal is időt és vizet spórolsz. De ezt a csajodnak nem kell tudnia, mert ugye ez "undi" dolog.

Ami még jó szokás, az a WC-használat utáni gyors cerka és alvázmosás. Sokkal tisztább vagy így, nem kell WC-papírt használni és nem alakulnak ki betyárkörték a seggszőrökön. Nőknek is kötelezővé tenném. Egy pár 15 alvázmosással mondjuk fél liter vizet használsz, de a legnagyobb mocsoktól (szar, húgy) megtisztítod magad. A Bëlga LTP című számát tudnám idézni: "Vájlingból mosdottál, szaros maradt a segged, én egy gatyában simán kihúztam otthon az egész telet!"

Örömhernyó 2020.11.05. 13:09:30

@odamondó: "kézi mosogatás előtt írjuk fel a vízórák állását. A végén a leolvasás közben próbáljuk a szívinfarktust elkerülni."

Biztos takarékosabb víz szempontjából egy mosogatógép, de akik a mosogatógépre esküsznek, azok sose számolják a mosogatógép beszerzési árát, meg hogy 5 év után ki lehet dobni a legtöbbet. Plusz a tabletták, amikből az olcsóbb (sajátmárkás diszkont termék) mocskosan hagyja az edényeket, a jobbak meg drágák.

Eleve aki olyan csóró, hogy a vízfogyasztását kell folyton figyelnie, az nem eszik sokat, nem mosogat sokat, de ha mosogat is, nem is gondolhat arra, hogy kifizeti egy mosogatógép árát, mert az mondjuk a havi jövedelmével összevethető áron elérhető. Cserébe spórolna vele pár köbméter hidegvizet évente. Ami picsafüst. Plusz áramot használ meg mosogatógép tablettát, ezt se szokták számolni, csak hogy mennyivel kevesebb vizet pancsol el vele az ember. Csak hát a víz a legolcsóbb közüzemi szolgáltatás.
Aki olyan csóró, hogy a vízszámla kifizetése földhöz veri (pedig az áram, fűtés stb. mellett a hidegvíz számla tényleg nem lehet relatíve olyan sok még nagycsaládoknál se), az egy bonyhádi lábasban főzi a krumplis tésztát vagy tarhonyát és abból is eszi meg egy evőkanállal, tehát mosogatni se nagyon van mit.

Még egy tuti tipp. Férfiak hugyozzanak a mosdókagylóba. Én mióta felérem a mosdókagylót, abba vizelek. Aztán cerkamosás ugyanott, majd kézmosás és ezzel a vizeletet is leöblítettem. Emellett persze tusolás közben is ér hugyozni. Utóbbit nők is művelhetik.

Billy Hill 2020.11.05. 13:58:24

@ 3.pont: Nagyapámnak volt a 90-es években "víztakarékos" vécétartálya, na az arra volt jó, hogy mindig kétszer kelljen lehúzni a vécét, mert a 2-es típusú inputot elsőre nem tudta eltüntetni... :-)

Örömhernyó 2020.11.05. 15:32:58

@Billy Hill: Igen, a víztakarékosságnak az a vége, hogy a csatorna eldugul, mert a csatornákat úgy tervezik, hogy a budipapírt és szart bizonyos mennyiségű víznek el kellene sodorni megfelelő távolságra. Ha csak változatlanul tömik a csatornát szarral meg budipapírral, de a víz mennyiségét megfelezik, akkor annak előbb-utóbb dugulás lesz a vége. Nem pár hét alatt, de hónapok vagy évek alatt tuti biztosan.

A WC-papír előállítása, szállítása, raktározása, ára sokkal nagyobb költség, mint a WC-be lehúzott vízé. Nem véletlenül, akinek esze van, az felszerel egy seggzuhanyt (Thaiföldön bum gun néven fut, arab országokban shattaf, Finnországban is van szinte minden WC-ben).

lutria 2020.11.05. 17:38:57

Azért megnézném hogy a cikk írója úgy zuhanyozik-e hogy előbb berak a kabinba egy vödröt/lavórt,megnyitja a meleg vizet majd amikor megjön akkor elzárja,kiveszi a vödröt és beáll helyette?
És később mit kezd az 1-2 liter hideg állott vízzel,vödörből önt a levesnek valóba,-mert mosogatni,felmosni hideg vízzel nem szokás,esetleg a wc-t leönteni.

eßemfaßom meg áll 2020.11.05. 18:44:28

"ugyanis egy 150 négyzetméter alapterületű családi ház tetejéről egy évre elegendő WC használati, takarítási, mosási igényeket kielégítő esővizet lehet összegyűjteni. "

és hát kinek ne állna az udvaron egy sokköbméteres-es víztartály meg egy gépeszet és többkörös vízvezetékrendszer ami ezt a vizet bejuttatja a szükséges helyekre. És ha véletlenül nincs akkor milyen filléres tétel ezt kiépíteni, tökre megéri.

MaCS_70 2020.11.05. 18:48:46

@Örömhernyó: A mosogatógépről számtalan számítás és kísérlet bebizonyította, hogy ha ésszel használják, akkor a vételárát is figyelembe véve takarékosabb, mint a kézzel mosogatás, amihez még bónuszként jön hozzá, hogy nagyságrendileg tisztábbra mosogat, mint ami kézzel egyáltlalán lehetséges.

Amúgy az egyik legtartósabb háztartási gép, még a jelenlegi újak is számíthatnak 8-10 év élettartamra napi használat esetén.

MaCS

eßemfaßom meg áll 2020.11.05. 18:48:52

Egyébként kíváncsi lennék a szerző szerint a folyókból kiemelt majd tisztított víz hova kerül miután "pazarlóan" leengedjük a csatornába? Másik dimenzióba, hogy meg kell menteni?

Örömhernyó 2020.11.06. 01:03:24

@MaCS_70: Exbaránőm a két bátyjával egyetemista korukban kapott lakást a szüleiktől, amiben az egyetemi éveik alatt éltek Budapesten. Persze vettek nekik mosogatógépet is, mert nehogy már kézzel mosogassanak a gyerekek a sok tanulás mellett (LOL).
Hogy 3 fiatal egyetemista mennyi koszos edényt termel, az jó kérdés. Egy teás, kávés csésze itt-ott. Pizzásdoboz? Ja, azt nem mosogatják.

"még bónuszként jön hozzá, hogy nagyságrendileg tisztábbra mosogat, mint ami kézzel egyáltlalán lehetséges" - tehát kézzel teljesen tisztára mosom az összes edényt, tányért, poharat. Úgy, hogy azon nincs zsír, nincs ételmaradék. És ennél nagyságrendileg tisztábbra mosogat egy százezer forintos gép? Tényleg nagyságrendileg? Ebbe belegondoltál? A nulla ételmaradéknál, közel nulla zsírnál legalább tízszer kevesebb ételmaradék és zsír lesz a mosogatógéppel mosott tányéron?
A víz a legolcsóbb közműszolgáltatás, és ebből spórol pár köbmétert a mosogatógép évente. Hurrá!

A háztartási gépek közül vannak nagyon hasznosak: porszívó, mosógép. Ezek olyan munkát végeznek, amit emberi erővel nem lehetne olyan hatékonyan elvégezni. De a mosogatógép a legtöbb háztartásban felesleges. Persze kütyümánia van, mindenki él-hal az elektromos berendezésekért. Én pártolom, hogy az emberek arra basszák el a pénzüket, amire akarják, ettől pörög a gazdaság.

Akiknek a vízfogyasztás költsége gondot okoz, az tipikusan az a réteg, akik a mosogatógépet nem engedhetik meg maguknak. Akiknek nem gond a vízszámla kifizetése, azoknak nincs szükségük mosogatógépre, de mivel megengedhetik, ezért vesznek. Mert a szomszédnak is van, akkor jóhogy nekünk is kell, mert még megszólnának minket.

Örömhernyó 2020.11.06. 01:08:03

@eßemfaßom meg áll: Nagybátyáméknak a budapesti aggomerációban van elég nagy házuk. Minden ereszcsatorna egy-egy hatalmas víztartályba vezet. A ház minden sarkán áll egy. Ritkán telik meg, állításuk szerint a kertet locsolják vele. A "kert" nem valami nagy, inkább udvar, jó része le van betonozva garázs előtt. Értelme nincs, de nagyon környezettudatosak akartak lenni. A házban nem használják az esővizet. Kizárólag az udvar öntözésére. Soha meg nem térülő beruházás.

odamondó 2020.11.06. 09:35:39

@Örömhernyó:

Mosogatógép előnyei kézzelhez képest:
1. A vizet magas nyomáson juttatja ki amit te nem tudsz
2. Olyan hőfokon mos amin a kezed leolvad
3. A felhasznált vizet keringeti míg a kézinél elfolyik
4. Nem nekem kell vele tökörészni és medencében lögybölni a vizet

Kézi mosogatás előnyei a géphez képest:
-

Pontosan. Semmi.

Örömhernyó 2020.11.06. 11:12:27

@odamondó: De hisz te mellébeszélsz.
Egy hozzászóló bedobta fentebb, hogy nagyságrendileg tisztábbra mossa az edényeket a mosogatógép, mint a kézi mosás.
Kézi mosással addig mosom, amíg nincs rajta zsír, ételmaradék (ez pár másodperces érdes szivacsos dörzsölés). Tehát teljesen tiszta az edényem. A teljesen tisztánál hogyan lehet nagyságrendileg tisztábbra mosogatni?
Elhiszem, hogy a mosogatógép forró vizet használ meg hogy keringeti a mocskos vizet és így kevesebbet használ, mint kézi mosogatásnál.
De pont úgy az eredmény tiszta tányér, pohár, amit nem félek a vendég elé tenni.
Sőt, ismerőseimnél az edények koszosak maradnak (de legalább rá is szárad a gépben), ha nem a legdrágább mosogatógép-tablettát használják.
Tehát egy 100ezer+ forintos készülék, ami helyet foglal a drága ingatlanomban (Ázsia), kell bele drága tabletta, elmosogat neked és ha mindig telepakolod, akkor még meg is éri. Állítólag.
De megspórol pár köbméter hidegvizet, ami a legolcsóbb közszolgáltatás, itt Ázsiában meg aztán még a magyar vízdíjnak is töredéke a tarifa.

El tudom képzelni, hogy egy nagyon nagy családnak, ahol mindenki rohadt elfoglalt és topmenedzser fizetést keres, így az idejük drága, megéri mosogatógépet venni és fenntartani, de aki nem tudja naponta megtölteni, annak teljesen felesleges.
Azoknak, akik a vízszámlán kell hogy spóroljanak, tehát szegények, mint a templom egere, nyilván nem éri meg mosogatógépet venni.

Olyan ez, mint az elektromos fogkefe. A hagyományossal is pont ugyanolyan tisztára tudod mosni a fogadat, csak az elektromos fogkefe-gyártók megrendelnek kutatásokat, amik szerint az ő termékük nélkül kirohadnak a fogaid.

A másik kütyü, amit sok gondolkodni képtelen ember megvesz, az a robotporszívó. Nekem is volt kölcsönbe, hogy kipróbáljam. Olyan szarul dolgozik, hogy a utána még takarítani kell. Nem fér nem mindenhova, persze ahol elhalad, ott kicsit tisztább, mint előtte, de nekem az nem elég, hogy a sok tízezer forintos kis bizbasz erre képes.
Én hagyományos porszívóval hetente egyszer teljesen tisztára porszívózom a padlót, 5 perc alatt. A robotporszívó meg kering és a vége az, hogy nem tiszta a padló. De hát trendinek kell lenni, meg kell venni a legújabb, semmirevaló kütyüt.

Én pártolom, hogy mindenki vegyen csak új kütyüket, ettől pörög a kínai gazdaság.

odamondó 2020.11.07. 13:44:43

@Örömhernyó: nem tudom mire gondolt a kommentelő a nagyságrendek alatt így erről nem tudok nyilatkozni.

" ismerőseimnél az edények koszosak maradnak (de legalább rá is szárad a gépben)"
Ezzel egy probléma van, hogy az emberek nem tudják elolvasni a használati útmutatót. Tisztán benne van ha a mosogatógép nem mosogat tisztán akkor a só adagolást magasabb fokra kell állítani mert kemény a víz. És mielőtt mondod a családban már oldottam meg 'nem mosogató' gépet ezzel a problémával.

"El tudom képzelni, hogy egy nagyon nagy családnak, ahol mindenki rohadt elfoglalt és topmenedzser fizetést keres, így az idejük drága"
Mivel időből az embernek véges mennyisége van így mindenkinek drága. Én inkább könyvet olvasok amíg a gép mosogat minthogy a mosogató kád fölött görnyedjek fél órát.

"aki nem tudja naponta megtölteni"
Annak tényleg felesleges, de nem a mosogatógép hanem a konyha maga. Én amikor egyedülálló voltam is full terítékes gépet megtöltöttem max 2 naponta. A titok az, hogy főzni kell értelmes ételt.

MaCS_70 2020.11.09. 17:56:39

@Örömhernyó: Jó tíz éve az egyik német tesztmagazin leállított tíz mosogatógépet a legolcsóbbtól a legdrágábbig, illetve összehívott a mosogatógépellenes netezők táborából tíz hangos háziasszonyt.

Az eredmény: a mosogatógépek mindegyike kevesebb vizet és energiát igényelt, a tisztaság pedig úgy lett nagyságrendileg jobb, hogy konkrétan az edényeken maradt kórokozókat számolgatták mikroszkóppal.

Amint Odamondó is megírta: a mosogatógép víznyomásával és főleg vízhőmérsékletével nem tudsz versenyezni.

MaCS
süti beállítások módosítása