Munch

Mit tehetsz egy fenntarthatóbb jövőért?

7 napos zero ételpazarlás kihívás

2020. szeptember 08. 17:25 - Munch

7 napos zero ételpazarlás kihívás

various-fresh-vegetables-herbs-white-background_35641-64.jpg

 

Te is észrevetted már, hogy még ha oda is figyelsz, sokszor a kukában végzi az étel, amit még meg lehetett volna menteni? Nem tudod, hogy miként tudnál környezettudatosabban és a lehető legkevesebb ételpazarlással étkezni, még a lerohanósabb hétköznapokban is? A Munch zöld blogja összegyűjtött 7 egyszerű, de annál hasznosabb tippet, amivel megakadályozhatod a mindennapos ételpazarlást. Légy a kihívás része és teremts Te is egy fenntarthatóbb jövőt! 

Írta: Belayane Najoua

 

1. Vásárolj okosan!

shopping-1232944_1920.jpg

rectangle-2470309_1920.jpg

 

 

 

 

 

 

A hétvégén az egész hűtőd kiürült? Akkor irány a bolt, de csak okosan! Az emberek többsége sokkal többet vesz, mint amire szüksége lenne. Készíts bevásárlólistát és vásárolj tudatosan. Csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van. Bónusz pont: adj magadnak egy bónuszt (mondjuk a kedvenc csokid formájában), ha mindent felhasználsz a hűtődből, mielőtt újabb körútra mennél a boltba.

2. Csomagolj magadnak!

lunch-box-200762_1920.jpg

Csomagolj magadnak ebédet. Sőt a lehető legtöbb étkezést (amit nem otthon végzel), csináld magadnak. Habár mindennap étteremben/falatozóban kajálni jó mókának tűnik, nagyon drága és óriási mértékű ételpazarláshoz vezet. Egy jó kezdet lehet, hogy csökkentsd a kiadásaidat és a szénlábnyomodat, ha magaddal viszed legalább az ebédedet. 

Bónusz tipp: Ha későn kelős ember vagy, akkor főzz meg előre hétévégén és fagyaszd le az ételeket. Így, ha este kiveszed, akkor reggel már csak ki kell kapnod a hűtőből és voilá, már rohanhatsz is a munkába vagy a suliba. 

3. Barátkozz össze a hűtőddel!

ice-2698270_1920.jpg

Ha már a fagyasztásnál járunk, a legkönnyebb módja, hogy meg tudd őrizni és későbbre el tudd rakni az ételt, az az, ha lefagyasztod. Például azokat a zöldségeket, amik már túl puhák, vagy kicsit fonnyadtak ahhoz, hogy belerakd a salátádba, kis tasakokban le tudod fagyasztani és később smoothie-ba, vagy akár krémlevesbe fel tudod használni. 

Bónusz tipp: Ha a fűszereket vízzel együtt a jégkockatartóba fagyasztod le, akkor nem csak a limonádéd dizájnját tudod vele feldobni, hanem az ízvilágát is. Ha nem akarsz fűszeres jégkockát akkor akár olívaolajban, vagy magában is lefagyaszthatod őket. 

 

 4. Komposztálj, ha tudsz!

compost-419261_1920.jpgA maradékok komposztálása a lehető legjobb út ahhoz, hogy az ételmaradékot értékes energiává alakítsd. Bár nem mindenkinek adatik meg a lehetőség egy kültéri komposztáló rendszer használatára, számos lehetőség van hogy egy kisebb, korlátozottabb helyből is kihozd a legtöbbet. Léteznek pici, hordozható komposztáló gépek, amik az erkélyen, vagy akár a konyhapulton is elférnek.

Bónusz pont: Ha van kerted, akkor próbálj meg DIY komposztálót építeni. Hidd el nem olyan nehéz. Csak néhány raklap, kavics és egy nagy adag lelkesedés kell hozzá. (DIY komposztáló részletes leírása)

 

 

5. Tudd, hogy mennyit eszel!

cook-366875_1920.jpg

Ha étterembe, vagy vendégségbe mész (de ez vonatkozik az otthoni étkezésekre is), tudd, hogy mekkora az az ételadag, amivel jól laksz. Rengeteg kutatás kimutatta, hogy a sok választási lehetőség miatt az emberek nagy része többet eszik, mint amire a szervezetének szüksége lenne. A kisebb adagok kevesebb maradékot és több energiát adnak.

Bónusz tipp: Ha nem vagy biztos benne, vagy csak kíváncsi lennél, hogy a testednek mennyi tápanyagra/ételre van szüksége, akkor csekkold a Brit Táplálkozási Alapítvány oldalát. (British Nutrition Foundation)

6. Menj csomagolásmentes boltokba!

noodles-5808_1920.jpg

Hányszor próbáltad már meg a lehető legkisebb maradék ketchupot is kikaparni a ketchupos tubusból? Na és a tejes dobozból? A gyárilag előrecsomagolt ételekből szinte soha nem sikerül maradék nélkül megenni az egészet. A csomagolások kis görbületeiben, a tubusok szájában mindig megbújik egy kis maradék. Szerencsére már sok bolt található a nagyvárosokban, ahol csomagolásmentesen tudunk válogatni a termékek közül, és ahol az ételpazarlás mellett, a műanyagfelhasználás ellen is tudunk tenni. Ilyen bolt például a Ligeti Bolt és a Naeked. 

Bónusz pont: Ha nem mindig jutsz el csomagolásmentes boltba, akkor a hagyományos boltokba is vigyél saját szatyrot, hálót, hogy minél kevesebb nejlonzacskót használj.

7. Rendelj munchot!

munchpic3jpeg.jpg

Nincs kedved főzni, de pazarolni se akarsz? Ráadásul a budgeted is a végét járja? Akkor a legjobb és legzöldebb lehetőség ha muncholsz egyet a Munch.hu-on. Ezzel nem csak a környezetedet véded, hanem a pénztárcádat is, miközben a kedvenc budapesti helyeidről kapsz meglepetés ételeket.

Bónusz tipp: Töltsd le az appot, hogy még könnyebben tudj böngészni a munchok között!

 

Reméljük tetszik ez a kis kihívás, és minél többen kedvet kaptok ahhoz, hogy megcsináljátok. Ha kérdéseketek, ötletetek vagy tapasztalatotok van amit szívesen megosztanátok, akkor kommenteljetek, hogy együtt tegyük zöldebbé a jövőt. 








Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://munchmood.blog.hu/api/trackback/id/tr8616193468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása