Munch

Mit tehetsz egy fenntarthatóbb jövőért?

Sétálunk vagy megsülünk!

2020. szeptember 16. 18:43 - Munch

Mit tegyél a jegesmedvék életéért?

Sétálunk vagy megsülünk!-Mit tegyél a jegesmedvék életéért?

Ha autózás közben elhasználsz egy liter benzint, akkor nagyjából 2,5 kg-mal növeled meg a szénlábnyomodat és 75-ször több károsanyagot bocsátasz ki, mintha ugyanazt az utat vonattal tennéd meg. Ha meg akarjuk állítani a sarki jég olvadását, a hőmérséklet növekedését és az évszakok eltűnését, akkor nincs más megoldás: csökkentenünk kell az üvegházhatású gázok kibocsátását. Számítsd ki te is a szénlábnyomod és tegyél az éghajlatváltozás ellen!

Írta: Belayane Najoua

Az ökológiai lábnyom azt fejezi ki, hogy egy adott társadalomnak mekkora mennyiségű földre és vízre van szüksége a túléléshez, és az általa megtermelt hulladék elnyeléséhez. Az értékeket sokszor használják érvként a fenntarthatóságról szóló vitákban is. Habár a lábnyom összesen hat tényezőből áll össze:

  • szénlábnyom
  • halászati lábnyom
  • legelő lábnyom
  • erdő lábnyom
  • beépített területek
  • szántó lábnyom

mi most csak az elsővel fogunk megismerkedni.

Mi az a szénlábnyom?

karbonlazpic1.jpg

A szénlábnyom, vagy más néven karbonlábnyom, azt mutatja meg, hogy az életmódod mennyi közvetlen és közvetett üvegház-kibocsátással jár. Szén-dioxid-egyenértékben mérjük, ami az összes üvegházhatású gáz kibocsátását magába foglalja. Minél nagyobb a karbonlábnyomod, annál jelentősebb felmelegítő hatással vagy az éghajlatra. (forrás)

Talán meglepő, de nemcsak az embereknek van szénlábnyoma, hanem a termékeknek, vállalatoknak és gyakorlatilag az összes emberi tevékenységnek. Kezdve a direkt hatásoktól, mint a vállalat által felhasznált üzemanyag, egészen az indirekt hatásokig, mint a dolgozók munkába járása. 

Tehát elkülönítünk magán és üzleti szénlábnyomot. A vállalatoknak egyre fontosabbá válik a szénlábnyom csökkentése. De vajon mit tehetünk egyénileg a karbonkicsátás csökkentése érdekében?

Hétköznapi szokásaid, amiktől olvad a jég 

cold-1866516_1920.jpg

Gondolj bele, hogy mennyi minden befolyásolja az életmódodat! A háztartásod energiafogyasztásától kezdve az üzemanyag-fogyasztáson át az étkezési szokásokig ezernyi dolog határozza meg, hogy mennyi szén-dioxidot termelsz ami később a levegőbe kerül. A használati tárgyak mennyisége és tartóssága, a szabadidős tevékenységek, a banki szolgáltatások, a kukába dobott hulladék nagysága, sőt még az internetezés is nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok világszintű kibocsátásához. Ezeknek a mennyiségét egyszerűen meg tudod határozni, ráadásul vannak olyan oldalak, ahol még “karbonlábnyom naplót” is tudsz vezetni. A napló segítségével könnyen tudod tartósan csökkenteni a saját szénlábnyomod. 

Íme egy ilyen oldal: szénlábnyom-kalkulátor

Hogyan csökkentheted a szénlábnyomod?

pedestrians-918471_1920.jpgKevesebb autó, több séta: fokozatosan csökkentsd az üzemanyag használatod. Ha kocsival jársz, akkor legalább hetente 3-szor mondj le az autóról és helyette használj inkább tömegközlekedést, rollert, vagy bringát. Ha már eleve tömegközlekedéssel jársz (már egy fokkal “jobb” helyen vagy, mint az autósok), akkor sétálj mindig egy picivel többet. Ezek a változások az egészségednek is jót tesznek. Többet mozogsz és kevesebb szmogot juttatsz a levegőbe. 

 

 

pic4munch.png

Ne pazarolj ételt: egy átlagos európai ökológiai lábnyomának az 51%-át az élelmiszerek teszik ki. (forrás). Az ökológiai lábnyomba tartozik a termőföldek nagysága, az élelmiszerek feldolgozása, szállítása és azok a területek amik a fogyasztás során elnyelik a szén-dioxidot. A problémát úgy tudod megoldani, ha minél kevesebb ételt pazarolsz. Egy korábbi cikkünkből- ehhez is találhatsz néhány tanácsot - 7 napos zero ételpazarlás kihívás cikk

 

 

 

light-bulb-3104355_1920.jpg

Energiatakarékos otthonok: a víz-, gáz-, villanyfogyasztás nagyban befolyásolja, hogy kinek mekkora a szénlábnyoma. Ha odafigyelsz néhány változással csodákat tudsz elérni az otthonodban. Például mindig gondosan zárd el a vízcsapokat, vegyél energiatakarékos LED-izzókat, fürdés helyett zuhanyozz és ha nem vagy a helyiségben akkor kapcsold le a villanyokat. Csak akkor indítsd el a mosógépet/mosogatógépet, ha valóban tele van, és moss alacsonyabb hőfokon, ha engedik a ruháid. Ne hagyd bekapcsolva a klímát, ha nyitva vannak az ablakok, és télen ne fűtsd fel az otthonodat nagyon - egyébként is a 21 ºC-ot tartják egészséges szobahőmérsékletnek!

Képek forrása: Pixabay és Munch.hu 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://munchmood.blog.hu/api/trackback/id/tr9716203442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyongyi70 2020.09.17. 08:42:22

A mi családunk szereti a meleget, viszont fázósak vagyunk.
Ebből több dolog következik:
1, Nem rémülünk meg, ha azzal fenyegetnek, hogy melegebb lesz.
2, Ettől nem vagyunk szemetek, se kevésbé környezetvédők, fontosnak tartjuk a levegő tisztaságát, az energiatakarékosságot, kevesebb hulladék termelését. De néha bosszantó, hogy ezekről, az egészségünket, a bolygó egészségét jobban veszélyeztető tényezőkről alig esik szó, minden alá van rendelve, a "jaj, meleg lesz, mind meghalunk"-nak.
3, Melegebb van nálunk télen 21 foknál, viszont egyáltalán nincs légkondink. Utáljuk, káros az egészségre, izületi gyulladást, reumát okoz, s nem zavar minket az sem, ha 28-29 fokban kell aludni, de egyébként alternatív eszközökkel, zsalugáterekkel, okos szellőztetéssel tartós hőhullám esetén se szokott ilyen meleg lenni nálunk, legfeljebb 26-27 fok. Akkor most ki szennyez jobban, aki fűt, vagy aki hűt?

midnight coder 2020.09.17. 09:16:06

@gyongyi70: Én speciel gyűlölöm a meleget, legszívesebben valami északi országban élnék. De tavaly nyáron Angliában voltunk nyaralni, idén Svájcban, mind a kettőben meleg volt mint a pokolban, pedig nem kellene. Nálunk ilyenkor egész nap megy a légkondi, de cserébe van fenn a tetőn annyi napelem ami a teljes napi fogyasztásunk úgy háromszorosát termeli...

A melegedésnek viszont van más toxikus hatása is, Pl. a tengerek élővilágára. De igen, van egy rakás más, még károsabb emberi tevékenység is, Pl. mikroműanyagok tengerbe szórása. A globális felmelegedést viszonylag könnyen meg lehetne oldani, ha lenne rá politikai akarat, Pl. egy kis jégkorszak mesterséges előidézésével, úgy ahogy ezt a természet is teszi már pár millió éve ezen a bolygón. Előbb-utóbb amúgy is be fog következni ez, de most nekünk az előbb jobb lenne.

A legnagyobb szén lábnyoma pedig a környezetvédőknek van, az atomellenes hisztijükkel.

gyongyi70 2020.09.17. 09:18:57

@midnight coder: jó lenne, ha mindenki ott élhetne, ahol neki kellemes, mi pl. Olaszországban-Spanyolországban. Kevesebb panaszkodó ember lenne és még a hatékonyság is nőne, aki a meleget nem bírja, nem tud koncentrálni, dolgozni, én meg a hidegben-sötétben küzdök depresszióval és állandó álmossággal.

midnight coder 2020.09.17. 09:22:21

A cikk amúgy azért marhaság, mert az autózás globális szinten úgy 5-10% a CO2 tortából, a 10% akkor ha a gyártást is beleszámoljuk. Másrészt, ha valóban az lenne a cél, hogy gyorsan csökkentsük a közlekedésből származó CO2 kibocsájtást, csak annyit kellene tenni, hogy azt a pénzt amit a zöldek az autóellenes hisztire költenek, a home office propagálására költsék. Ha a városok népességének úgy a fele nem utazna úgy napi 2 órát csak azért, hogy átüljön az otthoni számítógépétől a céges számítógépe elé, máris megfeleződne a közlekedésből származó CO2 (és egyéb szennyezőanyag) kibocsájtás.

Mert hogy a legkevesebb CO2 lábnyoma akkor van az utazásnak, ha el sem indulsz. Márpedig Pl. Pesten szerintem legalább úgy egymillió ember indul el naponta kétszer úgy átlag egy óra útra feleslegesen.

Plusz felszabadulna egy rakás irodaépület -> az ezek építésére felhasznált rengeteg beton, üveg, energia.

midnight coder 2020.09.17. 09:24:40

@gyongyi70: Bizony. Ehhez képest valamiért mind a forró országok lakói igyekeznek északra. És minél délebbre mész, annál alacsonyabb az életszínvonal - legalábbis ha nincs olaj a feneked alatt mint az araboknak, vagy nem tudsz jól megélni a turizmusból, illetve abból hogy a németeknek tartozik az ország mint a görögök.

gyongyi70 2020.09.17. 09:48:28

@midnight coder: azért mert túl sokan élnek ott a jó klíma miatt :-) Az angol nyögdíjasok is mind Dél-Fro-ban, Olaszo-ban, Spanyolo-ban vagy Portugáliában vesznek házak, de nem Svédországban. :-)

midnight coder 2020.09.17. 09:50:20

@gyongyi70: Szerintem azért nem mindegyik. Ráadásul arrafelé lehet bőven olyan angol nyugdíjas is, akiknek az ősei délről származnak.

gyongyi70 2020.09.17. 09:50:33

@midnight coder: igazad van. Nálunk pl. volt covid eset, ezért nagy a szigor. Nem mehetek át a szomszéd irodába megbeszélni vmit, hanem telefont kell használnunk, teams-en értekezünk, de home office, no, az nem lehet. Nem mindegy, hogy otthonról telefonálok, teams-ezek, vagy az irodából? És igen, 2 órát utazom naponta.

midnight coder 2020.09.17. 10:20:53

@gyongyi70: Na, itt tehetnének a zöldek valamit, némi kis propaganda kellene, hogy a cégeknél a goodwillnek ugyanúgy része legyen a homeoffice támogatása, mint Pl. a kerékpárral bejárás körülményeinek a biztosítása.

Amúgy paradox módon ez igazából a cégeknek is az érdeke lenne, csak néhány begyepesedett vezető számára okozna kényelmetlenséget, hogy nem számolhatja meg naponta jóleső érzéssel a beosztottak tarkóját. A cég viszont megspórolna egy rakás költséget az irodaházon.

odamondó 2020.09.17. 10:28:39

@midnight coder: alacsonyabb életszínvonal =/= alacsonyabb boldogsággal

midnight coder 2020.09.17. 10:36:07

@odamondó: Ja. A sok kicsi afrikai nyilván azért gyűjt gumimatracra.

chrisred 2020.09.17. 10:54:38

@midnight coder: "A legnagyobb szén lábnyoma pedig a környezetvédőknek van, az atomellenes hisztijükkel."

Inkább azoknak, akik azt gondolják, hogy az atomenergia elhagyása azzal jár, hogy más módon kell energiát termelni, és nem azt, hogy magát az energiafelhasználást kell csökkeneteni.

citrix 2020.09.17. 11:11:17

Azzal hogy autózok-e vagy sem annyit jelent a jegesmedvék szempontjából mint ha egy egérke belepisil az Amazonasba. Semmit. Az erdőtüzek, a vulkánkitörések, hatalmas vegyipari konszernek és szénerőművek kibocsátása az már igen. A másik ami bosszant nem kicsit: a politikusok, kedves és kedvetlen vezetők és csinovnyikjaik vidáman helikoptereznek, luxusautóznak és luxushajókon pihenik ki dolgos munkájuk fáradtságát. Azt gondolom egyik se a fókabébik ajánlásával történik. Ennek tudatában én miért is ne használjam az autómat ami után szorgalmasan fizetem a közterheket? Hülyének néznek teljesen?

midnight coder 2020.09.17. 12:54:15

@chrisred: Ha az energiatermelést csökkented, akkor az életszínvonalat csökkented. Ha az életszínvonalat csökkented, annak a vége háború. Annyiban mondjuk igazad van, hogy a túlnépesedést az is megoldja.

chrisred 2020.09.17. 13:02:35

@midnight coder: "Ha az energiatermelést csökkented, akkor az életszínvonalat csökkented."

Nem látok összefüggést. Például az elmúlt harminc évből az utolsó ötben volt Magyarországon a legalacsonyabb a földgázfogyasztás, akkor ez azt jelenti, hogy az életszínvonal is a legalacsonyabb volt? Más kutatások az energiatakarékosan működő háztartási eszközök használatát az életszínvonalemelkedés biztosítékának tartják, mert a háztartások jövedelméből kisebb arányú a rezsiköltség, több marad az életmód fenntartására.

midnight coder 2020.09.17. 13:49:58

@chrisred: Nem, ez azt jelenti, hogy földgázfogyasztás <> energiafogyasztás.

chrisred 2020.09.18. 09:35:44

@midnight coder: A földgázfogyasztás az energiafogyasztás részhalmaza.
süti beállítások módosítása