Munch

Mit tehetsz egy fenntarthatóbb jövőért?

Az étel érték! - Programajánló az Élelmezés Világnapja alkalmából

2020. október 15. 12:18 - Munch

A világon több, mint 690 millió ember éhezik. Ha megszűntetnénk a globális éhezést, akár 3 millió gyermek életét tudnánk megmenteni. 1979-ben a FAO létrehozta az Élelmezés Világnapját, hogy minden év október 16-án emlékezzünk arra: az étel érték! A FAO idén is rengeteg, színes műsorral készül, amit most akár az otthonodból is végigkövethetsz.

Írta: Belayane Najoua

kepernyofoto_2020-10-15_12_14_18.png

 

Az Élelmezés Világnapját minden évben október 16-án tartják. Ezen a napon több mint 150 ország egyesül, hogy felhívják a figyelmet a szegénység és az éhség körüli kérdésekre.

slums-2635238_1920.jpgA World Hunger Statistics szerint világszerte több, mint 690 millió embernek nincs elegendő étele az egészséges életmód fenntartásához. Más szóval globális szinten minden kilencedik ember éhezik. Meglepő módon az éhező emberek többsége fejlődő országokban él. A rossz táplálkozás az 5 év alatti gyermekek halálozásának 45 százalékát okozza. Ez azt jelenti, hogy évente alig több, mint 3 millió gyermek hal meg, mivel nem jut elegendő tápláló ételhez.

Mikor tartottuk az első Élelmezés Világnapját?

Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 1979-ben hozta létre megrendezett az Élelmezés Világnapját. Az október 16-a pedig a FAO alapításának évfordulójára emlékezik.

1981 óta a FAO kiválasztott egy speciális témát az Élelmezés Világnapjára. A legutóbbi témák a következők voltak:

  • 2019: Egészséges étrendek egy éhezésmentes világért!
  • 2018:A mi tetteink, a mi jövőnk!
  • 2017:Változtasd meg a migráció jövőjét!

2020-ban pedig az “Felnevelni, táplálni és fenntartani. Együtt”

Hogyan ünneplik a mindennapokban?

Számos rendezvényt szerveznek az Élelmezés Világnapján. Október 16-án általában rengeteg programot szerveznek a FAO római központjában. A programban részt vesznek politikai és nem politikai szervezetek is. A programok fő célja, hogy felhívja a sajtó figyelmét az élelmiszerellátás körüli aktuális kérdésekre. Egyetemek és más ENSZ-szervezetek konferenciákat, műhelymunkákat és előadásokat szerveznek szerte a világon az élelmiszertermelés, -osztás és -biztonság témakörében. Ezenkívül olyan különleges kezdeményezéseket indítottak, mint például a

  •  2004-es „Nemzetközi rizsév” 
  •  2008-ban a „Burgonya nemzetközi éve”.

Világszerte különféle rendezvényeket szerveznek, hogy pénzt gyűjtsenek az élelmiszer-terjesztést segítő projektek támogatására. Erre példa a TeleFood, amely mikroprojekteket finanszíroz a kistermelők helyi szintű megsegítésére. A projektek célja, hogy elősegítsék a gazdálkodók produktivitását és javítsák mind a helyi közösségek élelmiszerhez való hozzáférését, mind pedig a gazdálkodók pénzbeli jövedelmét. (forrás)

Ha nem lenne éhség a világon...

  • évente 3,1 millió gyermek maradna életben
  • a jól táplált anyák egészségesebb, erősebb immunrendszerű csecsemőket szülnének 
  • 16,5 százalékkal nőne a fejlődő országok GDP-je
  • az éhségmegelőzésbe befektetett 1 dollár 15-139 dollár közötti hasznot hozhatna
  • a vashiány is megszűnne, ami 20 százalékkal növelné a munkahelyi termelékenységet
  • a táplálkozás miatti gyermekhalandóság megszűnne és 9,4 százalékkal nőne a munkaképes emberek száma
  • az éhezés megszűntetése hozzájárulna egy mindenki számára biztonságosabb, virágzóbb világ felépítéséhez (forrás)

Mit csinálhatsz 2020-ban?

kepernyofoto_2020-09-20_15_00_32.png

 A FAO a vírusra való tekintettel a legtöbb programját online rendezi meg, így akár Te is bekapcsolódhatsz:

  1. A ceremónia 14:00-kor kezdődik, amit itt nézhetsz végig.
  2. Egy online előadást fog tartani Joachim von Braun németországi professzor „A politika, az innováció, a biogazdaság és a fenntartható fejlesztési célok szerepe az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakításában” címmel.

Ezen kívül még sok más érdekes webináriummal készülnek a szervezők, amikről itt olvashatsz bővebben.


Képek forrása: Pixabay, Freepik

Szólj hozzá!

Négy könyv ha tisztában akarsz lenni a klímahelyzettel - Könyvajánló egy tudatosabb életmódért

2020. október 05. 09:12 - Munch

Négy könyv ha tisztában akarsz lenni a klímahelyzettel - Könyvajánló egy tudatosabb életmódért

books-108538_1920.jpg

Napjaink legégetőbb problémája a klímaváltozás. Az elmúlt száz évben több, mint 1 fokkal nőtt meg az átlaghőmérséklet, és eddig soha nem látott módon csökkent a biodiverzitás. Tisztában vagyunk-e a klímaváltozás lehetséges hatásaival? Tudjuk-e, hogy melyek a legfontosabb problémák, és hogyan kezeljük őket először? Vajon kihasználjuk-e az összes lehetőséget amivel környezettudatosabbá tudnánk tenni a mindennapjainkat? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ és a jó hír, hogy megtaláltuk őket. Íme négy könyv, ami segít kiigazodni a klímaváltozás útvesztőjében.

Írta: Belayane Najoua

 

kepernyofoto_2020-10-05_8_54_08.pngMike Berners-Lee: Nincs B bolygó - Kézikönyv a sorsdöntő évekhez

A világ élelmezése, klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése, antibiotikum-rezisztencia, mindent elárasztó műanyagok - az emberiség előtt álló problémák és akadályok sora szinte végtelennek tűnik. Melyek a legfontosabb problémáink, és hogyan kezeljük őket először? Vajon mindannyiunknak vegetáriánusnak kell lennünk? Hogyan vegyük igénybe a repülőgépet egy alacsony szénkibocsátású gazdaságban? Hogyan kontrollálhatjuk a technológiát? És a számtalan kérdés közül talán a legfontosabb: mit tehetünk mi, személy szerint, a globális kihívások megoldására? Lenyűgöző tények, elemzések, gyakorlatias cselekvési tervek. A kötet hiánypótlónak tekinthető, hiszen egyszerre vizsgálja a lehető legszélesebb perspektívában korunk szinte összes környezeti és gazdasági kihívását, és kérdőjelezi meg azt, ahogyan élünk és gondolkodunk.

Kerry Emanuel: Amit a klímaváltozásról tudunkkepernyofoto_2020-10-05_8_55_01.png

Sokan úgy gondolják, hogy a klímaváltozásról már mindent leírtak. Ez több okból sem lehet igaz: lehetetlen, hiszen e sorok írása közben is változik. Az irányon és a mértékén zajlik a politikai, gazdasági, társadalmi viták nagy része. Kerry Emanuel, amerikai professzor könyve egyedi, mert nem akar eredményt hirdetni az "alarmisták" és "szkeptikusok" között: tudja, hogy ez a meccs nem róluk szól. A meccs mindenkiről szól. Rólad. Rólam. Rólunk.

 

 

kepernyofoto_2020-10-05_8_55_36.pngNagy Réka: Ökoanyu a konyhában

Sokan olvassák az Ökoanyu blogot, ezért nekik nem mond újat Nagy Réka neve, de talán még azok is hallottak már róla, akik nem kifejezetten követnek környezettudatos oldalakat. Az Ökoanyu a konyhában fontos problémákra világít rá, felkutatja az újabb trendeket, utánajár a teflon, vagy a pálmaolajat tartalmazó pattogatott kukorica rejtélyének és beszámol a reményteli tendenciákról. Rengeteg olyan terméket veszünk meg, amik környezetszennyező módon készülnek, felesleges a csomagolásuk, vagy csak egyszerűen a kukában landolnak, mert soha nem fogjuk elfogyasztani őket. Rengeteg apró trükköt, ötletet ad az alapkonyhánk felszerelésére, a kamra és a hűtőszekrény optimális kialakítására. Ez a könyv segít abban, hogy a bevásárlás és a konyha is zöldebb legyen.

Paul Hawken: Visszafordítható - 100 hatékony megoldás a klímakatasztrófa megállításáhozkepernyofoto_2020-10-05_8_57_08.png

Legutolsóként pedig egy kutatók, szakemberek és elkötelezett politikusok által összeállított hiánypótló könyvet ajánlunk nektek, ami egy javaslatcsomagot mutat be nektek a klímakatasztrófa megállítására. A klímaváltozás kapcsán megjelenő riasztó hírekkel szembesülve nehéz átlátni, hogy mit tehetünk a válság elhárításáért a kormányok, települések, vállalatok és az egyének szintjén. A hiánypótló könyv 100 innovatív megoldást mutat be mindenki számára az élet különböző területeiről. Megismerhetünk már alkalmazott technológiai újításokat és szemléletformáló kezdeményezéseket, sőt még fejlesztés alatt álló terveket is.

Képek forrása: libri.hu, moly.hu, Pixabay

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása