Munch

Mit tehetsz egy fenntarthatóbb jövőért?

Leckék kezdőknek a csomagolásmentes életmódhoz

2020. szeptember 13. 10:54 - Munch

Leckék kezdőknek a csomagolásmentes életmódhoz

Évente 300 millió tonna műanyag. Naponta 65.395 millió papírlap. Óránként 34 ezer fa. Ennyibe kerül a Földnek az egyszer használatos csomagolópapírok használata. Tudsz-e tenni ellene valamit? Hidd el, hogy lehet, csak akarni kell! Összegyűjtöttünk nektek néhány egyszerű, de nagyszerű tippet, amivel ti is töredékére csökkenthetitek az egyszer használatos csomagolóanyagok használatát. 

Írta: Belayane Najoua

A környezettudatos életmód talán egyik legnehezebb pontja a csomagolás dilemmája. Habár egyre több lehetőség van a csomagolásmentes, vagy újrahasznosítható csomagolású termékek vásárlására, mégis nehéz magunkat rávenni egy ekkora változásra. Jó hírünk van! Nem is kell rögtön minden csomagolást a kukába dobni. Lassan, kis lépésekkel nagy változásokat érhetsz el, amiket nem csak te fogsz észrevenni (kevesebb szemeted lesz, pénzt spórolsz, megtanulsz tervezni), hanem a Föld egésze is. 

“Not-so-fun” factok a nem lebomló anyagokról

6706.jpg

A legvitatottabb csomagolóanyag a műanyag, amiből egy évben csaknem 300 millió tonnát gyártunk.(forrás) Ennek az 50 százaléka egyszer használatos műanyag: az ásványvizes palack amit a boltban veszel, a pohár amit a gyorsétteremben adnak és persze a műanyag zacskó amibe a gyümölcsöt és zöldséget teszed. Mindenhol ott van, és nagyon nehéz megszabadulni tőle, hiszen olcsó, könnyen gyártható, könnyű és fél másodperc alatt össze tudjuk nyomni és a kukába hajítani. De az egyszer használatos műanyagok nem csak a mi életünkben vannak jelen. 2019-ben közel 8 millió műanyag landolt a tengerekben és az óceánokban, csapdába ejtve az állatokat. 

 

A papír a másik anyag amivel nap mint nap találkozunk, hiszen mindenki használ WC papírt, füzetet, olvasunk könyveket, újságot (egyre csökkenő mértékben, de továbbra is jelen van). Nekünk nem tűnik túl soknak az a papírmennyiség, amit egy nap alatt elhasználunk, de világviszonylatban igenis óriási számokról beszélünk: naponta 65.395 millió papírlap használódik el, amiért 815 ezer fát kell kivágni. Csakhogy értékelni tudjuk ezt a 815 ezer fát: ezekből a fákból közel 25 ezer házat tudnánk építeni. Néhány lépéssel tudnánk változtatni ezeken a számokon. Lássuk hogyan!

Kis lépések, nagy változás

 Hogyan kezdhetsz el csomagolásmentesen élni? Hidd el nem olyan nehéz. Íme néhány tipp: 

Tervezz előre

pictervezes.jpg

Minden életmódváltásnál fontos, hogy tervezzünk előre. A napjaink sokszor kaotikusak és mindig csak rohanunk valahova. Ezekben a hétköznapokban egy biztos pont is lehet az előretervezés. A csomagolásmentességnél azért is fontos tervezni, mert a bevásárlás nem oldható meg vászontáska és hordozható tartók nélkül.  Ha hétvégén megtervezed, hogy miket fogsz főzni és mikor fogsz boltba menni, akkor nemcsak időt, hanem pénzt is sprórolhatsz. 

 

pickajadoboz.jpgVegyél menő ételhordókat

Ha már eljutottál addig, hogy az otthon készített ételt viszed magaddal a rohanó hétköznapok során, akkor szinte természetesnek tűnik, hogy a saját ételhordódat pakolod be a táskádba. De mi lenne, ha az éttermekbe is magaddal vinnéd őket? Már rengeteg olyan étterem van, ahol nagyon szívesen csomagolják el neked az ételt a saját tárolódba. Ezzel nemcsak a környezetet véded, hanem pénzt is spórolsz. Az ételeken kívül még egy nagy előrelépés lehet, ha az elviteles kávédhoz is viszel saját kulacsot. Ezt az alternatívát már szinte mindenhol kérheted. Nem jobb a saját kis kulacsodból inni a kávét, mint egy átnedvesedett, forró elviteles pohárból? 

 

Járj csomagolásmentes boltokba

piccsomagolasmente_bolt.jpg

A csomagolásmentes boltok egyre közkedveltebbé válnak. Budapesten is található már számos hely ahol kipróbálhatjuk a zero csomagolás vásárlást. Ilyen péládul a Ligeti bolt és a Naeked. De már a nagyobb áruházláncok is, mint az Auchan, bevezettek csomagolásmentes részlegeket. Sokakban felmerül a kérdés, hogy miként is zajlik a vásárlás az ilyen boltokban és egyáltalán mit lehet kapni? A folyamat sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk:

  • Bemegyünk a boltba és leméretjük a tárolóinkat, amiket vittünk. (ha nincs tárolónk akkor vehetünk is, ott helyben).
  • Megtöltjük finomságokkal a dobozainkat. 
  • Újra leméretjük a tárolóinkat, és ha a tároló súlyát levonták, akkor már csak fizetnünk kell.

Meglepően sok mindent tudunk venni, a csomagolásmentes boltokban - a tésztáktól kezdve a teákon és fűszereken keresztül az organikus krémekig. De vehetsz akár tejterméket, nasit, és ezerféle kozmetikai cikket, mint az intimkehely, fogkefe és az örökéletű szivacs.

Mindenre van alternatíva
20918.jpg

Ahogy már mondtuk, a kis lépések vezetnek nagy változásokhoz. Sok mindennapi eszköz van, amiknek már vannak környezetkímélő alternatívái. Ilyen a tészta-, fémszívószál, ami kis dolognak tűnik, de nagyon súlyos károkat tud okozni, akár egy teknősbékának. Egy másik egyszerű, de nagyszerű változás lehet az organikus evőeszközök használata. Nem kell otthonról cipelned a nehéz fém evőeszközöket - ha bedobsz egy fa/bambusz evőeszközt a táskádba, máris megspóroltál több kilogrammnyi műanyagot. A vászontáskákról nem is beszélve, ami nem csak a környezettudatos csoportok körében lett menő dolog, hanem a kevésbé öko emberek is nagyon szívesen használják. Ezernyi dizájnban, színben és anyagban kapható. 

 

Miért lesz jó neked, ha változtatsz?

A csomagolásmentes életmódnak ezernyi pozitívuma van azonkívül, hogy véded a környezetedet. 

Időt spórolsz ⏱: az előretervezés miatt nem fogsz órákig a boltban ácsorogni és azon filózni, hogy mit vegyél, hiszen már céltudatosan mész be a boltba. A sok akciós termék sem fog olyan gyakran elcsábítani, mert a vásárlás során nem fogsz téblábolni a sorok között.

Pénzt spórolsz �: azt mondani sem kell, hogy az ételhordozók, saját evőeszközök “beiktatásával” rengeteg pénzt lehet spórolni. Ráadásul a csomagolásmentes boltokban eleve csak annyit fogsz venni amennyire szükséged van. Ez egy nagy pozitívum lehet azoknak akik egyedül élnek, vagy esetleg párban, és a boltban csak óriási családi kiszereléssel találkoznak. Arról nem beszélve, hogy a kidobott étel mennyisége is csökkenni fog.

Egészségesebb leszel �: az előre csomagolt ételek rengeteg hozzáadott anyagot tartalmaznak: ha nem vásárolsz belőlük, azt a tested is érezni fogja. Egészségesebb, energikusabb és mosolygósabb leszel. 

 

Ez csak néhány példa a csomagolásmentes életmódra, és annak hatásaira, de ennél sokkal többről van szó. Ha te is szemezel ezzel az életmóddal, akkor kezdj bele: ténylegnem olyan nehéz, mint gondolnád. Nem kell rögtön drasztikus változásokat bevezetned. Próbálkozz meg a hulladékmentes vásárlással, menj piacra, alternatív boltokba. Ne felejtsd el, hogy lehet te csak egy csepp vagy a tengerben, de a cseppek nélkül a tenger egésze sem lenne. A Föld hálás lesz minden cselekedetért. 


Képek forrása: Pixabay, Freepik

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://munchmood.blog.hu/api/trackback/id/tr1616198840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása